CHOV PRASAT






Historie chovu prasat u nás



-        
v 11. století  první zmínky
o chovu



-        
až v 1. polovině 19.stol. se začala chovat prasata v lesích a
strništích



-        
početní stavy začaly stoupat až v roce 1850 (500 000 ks)



-        
v roce 1850 jich bylo 5 000 000 ks



-        
druhý nejvýznamnější chov



 



Hlavní
produkty



1)   
vepřové maso



-        
velmi chutné



-        
lehce upotřebitelné



-        
lehce stravitelné



 



2)   
jatečné tělo



-        
kýta a plec



-        
pečeně (kotleta) a krkovička



-        
maso je bohaté na minerální látky



-        
obsahuje vitamíny ( hlavně B1)



 



3)   
vepřový tuk



-        
prase je schopné vyprodukovat nejvíce tuku ze všech hospodářských
zvířat (HZ)



-        
68-71% veškerého tuku tvoří tuk podkožní, zbytek je mezisvalový a
meziorgánový



-        
zdroj pro lidskou výživu a zdroj esenciálních kyselin



 



4)   
kůže z vepřovice



-        
kvalitní kůže



-        
používá se na šití oděvů, galanterie, rukaviček, obuvy



 



5)   
kosti



-        
velmi důležitá součást



-        
zpracovává se od klihu, lepidel, želatiny, kostní moučky, kostního tuku
(mýdla), kostních krémů, mastí apod.



 



6)   
šlachy a chrupavky



-        
součást klihu



 



7)   
střeva



-        
vyčištěná střeva se používají v masném průmyslu



 



8)   
štětiny



-        
v kartáčovnách se z nich dělají kartáče, štětce, kartáčky na
zuby, čalouněný nábytek, náplň žíněnek



 



9)   
krev



-        
potravina a krmivo



 



10)endokrynní žlázy a vnitřní orgány



     - používají se ve farmaceutickém průmyslu
na výrobů léků a enzymatických reparátů



21.11.2008 00:04:59



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se